5 trender som fremdeles vil skape suksess i 2019
Det å snakke om trender og veier til suksess innen hotell-og reiseliv er en trend i seg selv. I dag snakkes det mye om hvor raskt utviklingen går og hvordan ny teknologi kommer til å ta over for mye. Og ikke minst hvordan folk har tilpasset seg vår nye teknologiske verden. I realiteten så er det i disse situasjoner, at jo mer ting forandrer seg, så forblir mye det samme. Ingen tvil om at utviklingen bare vil fortsette og at det også i de neste 5 til 10 årene vil skje store endringer innen markedsføring og teknologi, men kjerneverdiene til servicenæringen vil ikke forandre seg. I det store og det hele vil reiselivet forbli det samme, men det er mer hvordan næringen vil utnytte mulighetene som vil være annerledes.
I en undersøkelse utført av PwC sier nærmere 80% av amerikanske forbrukere at hastighet, bekvemmelighet, kunnskapsrik hjelp og vennlig service er de viktigste elementer for en positiv kundeopplevelse. Kunder ønsker at webdesign og mobil apper er elegante og brukervennlige, og de ønsker automatisering for å forenkle opplevelsen. Men disse fordelene betyr ikke stort dersom hastighet og bekvemmelighet eller rett informasjon mangler. Dette gir en ganske god pekepinn for hva bedrifter bør prioritere og ikke minst at god gammeldags service aldri går av moten.
Her er fem trender som fremdeles vil skape suksess for ditt hotell eller servicebedrift i fremtiden:
Hotelltrend nr 1
Gjesteopplevelser er styrt av mennesker
En ting som er helt sikkert er at upersonlige og generiske hoteller vil streve med å overleve. Ditt hotell må ha en personlighet som knytter deg til både eksisterende og potensielle gjester. Det er en helt avgjørende faktor for reisende som ser etter unike reiseopplevelser. Det er en selvfølge at denne personligheten må komme gjennom dine medarbeidere og selve hotelleiendommen. Ethvert hotellrom og enhver kontakt med hotellets ansatte bør reflektere det din merkevare representerer. Gjennom hotellets interiør, design og dekorelementer kan du forlenge og forsterke ditt budskap. Denne personligheten bør også gjenspeile ditt digitale landskap. For å menneskeliggjøre ditt hotell online, fortell historier som forsterker merkevaren din, anekdoter, morsomme øyeblikk og viktigst av alt, sørg for at du har empati og lidenskap for dine gjester.
Hotelltrend nr 2
Oppretthold en «always on» strategi på sosiale medier
I tillegg til personifisering så ønsker reisende seg ting NÅ – og de ønsker det mens de er på farta.
Her innfrir sosiale medier plattformene dine kunders ønske så du må bare sørge for at du beveger deg sammen med de. Det betyr at ditt hotell, restaurant eller bedrift alltid må være tilgjengelig for å yte kundeservice, svare på forespørsler og gi raske oppdateringer. Folks trang til å få med seg siste nytt, til enhver tid via mobilen, betyr at mange dagers planlagte innhold kan komme i bakre rekke mot en mer smidig tilnærming.
Meldingsapper og chatbots som bruker kunstig intelligens er to aktuelle teknologitrender innen reiselivet, og vil spille en stor rolle her. Jo mer avansert system du har her, jo større mulighet er det for at dine gjester vil bli fornøyd med servicen din. Pass på at du har god wifi tilgang for dine gjester slik at de kan nå deg raskt og føle en nær relasjon. Facebook vil nok fremdeles være på topp, men med tanke på Instagram sin sterkt voksende posisjon, blant øvrige plattformer som Twitter, LinkedIN, Pinterest, Google+ og Snapchat, så er det vel så viktig å differensiere strategiene dine og finne ut hvor du skal plassere et eventuelt annonsebudsjett. Jo flere plattformer du får markedsført ditt innhold i, engasjert kunder i og bygget relasjoner i – jo bedre! Husk derimot på at kvalitet trumfer kvantitet, i hvertfall i mine øyne. Ikke fall for fristelsen å poste akkurat det samme i alle kanaler. Innholdet bør og må tilpasses den enkelte kanal. Har du ikke ressurser til å være i alle nevne kanaler så prioriter. Finn ut hvor målgruppene dine er.
Les også mine 12 gode tips for å lykkes med sosiale medier.
Hotelltrend nr 3
Ta i bruk historiefortelling og nye markedsmuligheter
Digitale medier har raskt blitt den mest lønnsomme måten å selge hotellrom på. Ny teknologi og digitale kanaler bidrar i dag til at du får presentert ditt hotell og får potensielle gjester interessert på en ganske annen måte enn tidligere.
Nå har videomarkedsføring og virtual virkelighet gitt dine gjester en helt ny mulighet til å søke og oppdage hvilke hotell og destinasjoner de ønsker å dra til. Dette betyr at du trenger kvalitetsinnhold og vise dine USPs (unique selling points) på disse plattformene.
Gjennom video kan du virkelig vise din frodighet og alt du har å by på. Gjennom VR vil dine gjester få mulighet til å ta en virtuell tur. En unik sjanse til å vise alt, promotere kommende arrangement og attraksjoner du måtte ha.
Utfordringen er at det krever sitt å skille seg ut, og dine gjester vil ha mer visuell informasjon. Det krever kreativitet og at du fremstår som ærlig og ekte, men det er verdt det. Uansett så har reisende allerede begynt å forvente dette.
Hotelltrend nr 4
Utvid gjestens bekvemmelighet med hotellteknologi
Flere og flere Millennials reiser i dag, og innen 2020 vil de utgjøre hele 50% av verdens reisende. Denne målgruppen er ekstremt flinke med teknologi, og de er opptatt av alt som kan gjøre livet enklere. Dette stemmer også godt med PwC undersøkelse som viser at bekvemmelighet kommer på topp 4.
Mobil innsjekk og nøkler på mobil er eksempler på ting som gjør livet lettere for både gjester og personell, og noe vi vil se mer av i tiden som kommer.
Smart teknologi i hotellrommet er også i ferd med å ta av, og vi ser allerede løsninger der gjester har muligheter til å styre alt fra egen mobil som f.eks. lys, temperatur, TV, musikk, gardiner, senger osv. Listen er lang. Videre er meldingstjenester som forbedrer gjestens kommunikasjon med hotellansatte et viktig element som forventes og som gjør at gjester raskt kan få de ansattes oppmerksomhet om det er ønske om roomservice, en ekstra pute eller andre forespørsler gjesten måtte ha.
Reisende i dag er på så mange ulike enheter. Alt fra desktop, til laptop, Ipad og mobil så det er ekstremt viktig at ethvert hotell har brukervennlige løsninger og alltid har en oppdatert nettside, uansett hvilke enhet gjesten benytter. Gjester krever sømløse online opplevelser og så er det viktig at det er samsvar mellom det de ser online og den faktiske gjesteopplevelsen.
Hotelltrend nr 5
Beholde helse og velvære top-of-mind
Reisende har i dag, uten tvil, blitt mer opptatt av helse og velvære, og vi har sett en økende interesser for slike konsepter. Vi er mer opptatt av en sunn livsstil, og mange reisende bruker i dag teknologi som hjelper de å holde orden på kaloriinntak, søvnrytme, blodtrykk osv. Det er ingen ting som tyder på at dette ikke vil fortsette. Vi vil holde oss i form, både mentalt og fysisk.
Dette betyr at du kanskje må bytte ut menykonseptet ditt, oppgradere enkelte amenities, tilføye informasjon om joggeruter eller tilby yogaklasser. Eller tilrettelegge for at gjesten kan opprettholde sine vanlige rutiner når de er ute på reise. Det som uansett binder dette sammen er personlig tilpassing og data. Jo mer du kjenner ditt marked og dine gjester, jo mer presis kan du være i forhold til å gjøre din gjest fornøyd. Alle vil vi bli behandlet spesielt så er det en ting du skal satse på så er det personlig kontakt med dine gjester slik at du kan sørge for hans eller hennes ve og vel.
Kari Hasselknippe er gründeren bak Hasselknippe AS og som rådgiver og prosjektleder hjelper hun hoteller, destinasjoner og øvrige servicebedrifter med ulike strategier, konsepter og løsninger innen branding, kommunikasjon, markedsføring/PR og kvalitetsutvikling.
I tillegg til strategisk rådgivning er praktisk gjennomføring en svært viktig hjørnestein i alle oppdrag. Derfor har Hasselknippe knyttet til seg spesialiserte miljøer som bidrar med sin spisskompetanse tidlig i prosjektene og sikrer gjennomføring. Hasselknippe forestår overordnet prosjektledelse både før, under og etter produksjon.
Kari har 25 års erfaring fra ulike kommersielle stillinger innen hotell og reiseliv, hvorav 14 år som salgs- og markedsdirektør ved Grand Hotel, Oslo.