Kom til Lom!
”KOM TIL LOM” sier de i bygda der moren min og bestemoren min vokste opp. Det er det mange grunner til.
For de som kjenner meg er det ingen overraskelse at jeg tilbringer både påsken og sommerferiene her, men for hvert besøk lar jeg meg stadig begeistre. Snakk om å kjenne sin identitet, være kreativ og by på opplevelser som folk vil ha. Her lever de ut bygdas verdier; gjestfritt og nyskapende!
"Sjalottlauk" og Arne Brimi var lenge stikkord for Lom
Lom er knutepunkt mellom øst og vest, har hele tre nasjonalparker og kan friste med Norges to høyeste fjell. Utgangspunktet er godt! Med status som nasjonalparklandsby (en av fem i Norge), ligger den flott til under mektige Lomseggen. Gjennom sentrum renner Bøvra, og den vakreste fossen jeg vet om, Prestfossen.
For noen år siden var sjalottlauk og Arne Brimi stikkord for Lom. At bygda også kan by på natur, fjell, stavkirke og steinmuseum var det bare 4-5% som visste, da det i 2004 ble gjennomført en markedsundersøkelse, og bare en av hundre plasserte Galdhøpiggen og fjellklatring i Lom. 14 år etter er kunnskapen en annen!
Nå yrer det av liv. Nye konsepter lanseres stadig. Flere og flere har oppdaget Jotunheimen og krafta til området. Hit kommer de som søker opplevelser, og her er det i tillegg gode muligheter for en kulinarisk festreise. I alt 8 spisesteder finnes nå i bygda, og Brimibue er siste tilskudd. I tillegg har Lom kanskje Norges mest omtalte bakeri.
På en travel sommerdag må du beregne en halvtime på å kjøpe brød, i motsetning til 5 minutter i påsken! De har rett og slett gjort seg fortjent til at det på folkemunne anses som forbudt å passere Lom, uten å kjøpe med seg noe fra bakeriet? Respekt!
Fjelleldorado og kulinariske opplevelser
Lom er jordnært, ekte og har bygget mye av sin identitet på gammel kultur. Jotunheimen er et eldorado for fjellopplevelser.
Arne Brimi har stått støtt i sin matfilosofi, og tryllet frem retter, basert på naturens råvarer, ved foten av Jotunheimen, i mange år nå. Han har vært sentral for merkevarebyggingen av Lom. Det er uten tvil også andre lokale krefter og næringsdrivende som har bidratt til utviklingen, og jeg er helt sikker på at vi også i fremtiden vil oppleve enda mer mangfold.
Matnyttige dager i Lom, i november
13.-14.november arrangeres konferansen Kokken, Bonden og Reiselivet i Lom, som har som mål å engasjere, motivere og skape stolthet på tvers av fagfelt og bransjer. Turisme i Norge har i flere år hatt en enorm vekst, og flere destinasjoner har fått internasjonal oppmerksomhet.
Arrangør av konferansen er Opplæringskontoret Brimikjøken, som gir unge kokker utdanning etter Arne Brimi sin matfilosofi. Matfilosofien til stjernekokken fra Lom er også i tråd med «det nye nordiske kjøkkenet», og er nok mye av grunnen til at de har fått den danske stjernekokken og grunnlegger av Noma, Claus Meyer, til Lom og matkonferansen. At Meyer kommer til Lom vitner om at destinasjonen gjør mye riktig!
De tre fagfeltene er avhengige av hverandre. Bonden skaffer råvarer og holder vårt unike kulturlandskap ved like. Kokken bruker råvarene, gjerne lokale og kortreiste, og reiselivet selger smak og opplevelser til besøkende, sier Bjørg Aaseng Vole, daglig leder hos Opplæringskontoret Brimikjøken.
Bygd med store fremtidsvyer
Sammen har kommunen og næringslivet i Lom tatt ett steg av gangen, og vokst seg frem til en destinasjon med tyngde. Nå har enkelte krefter store vyer og ambisjoner om å bygge Nord- Europas største skianlegg i Bøverdalen.
Visit Jotunheimen, kommunen og andre reiselivsaktører håper på at et storslagent skianlegg vil utvide sesongene, og jeg blir ikke overrasket om jeg om noen år må stå en halvtime i kø hos baker´n, også i påsken. Den halvtimen tar jeg med glede, for Lom er bygda i mitt hjerte.
Denne sommeren ble det som alltid noen dager med digital detox til fjells, flere turer innom baker´n og restaurantbesøk på "bergom", denne gangen på Brimibue. Her ble jeg servert av Arne Brimi selv, og kveldens grillede svinebog fikk godt følge av en halvliter fra Lom Bryggeri. For meg er dette luksus. Jeg gleder meg allerede til neste besøk og kan med hånden på hjerte si som lomværingene, KOM TIL LOM!
Kari Hasselknippe er gründeren bak Hasselknippe AS og som rådgiver og prosjektleder hjelper hun hoteller, destinasjoner og øvrige servicebedrifter med ulike strategier, konsepter og løsninger innen branding, kommunikasjon, markedsføring/PR og kvalitetsutvikling.
I tillegg til strategisk rådgivning er praktisk gjennomføring en svært viktig hjørnestein i alle oppdrag. Derfor har Hasselknippe knyttet til seg spesialiserte miljøer som bidrar med sin spisskompetanse tidlig i prosjektene og sikrer gjennomføring. Hasselknippe forestår overordnet prosjektledelse både før, under og etter produksjon.
Kari har 25 års erfaring fra ulike kommersielle stillinger innen hotell og reiseliv, hvorav 14 år som salgs- og markedsdirektør ved Grand Hotel, Oslo.