Hotellkonsepter i endring
Under pandemien ble mange ting snudd på hodet blant annet med utstrakt bruk av hjemmekontor, arbeid gled sømløst over i det private og omvendt. Det samme er i ferd med å skje på hotellene, konseptene glir over i hverandre. Gjesten vil ha det annerledes enn før. Workation er det siste. Altså en blanding av jobb og ferie. Hvordan kan hoteller tilpasse seg den glidende overgangen mellom jobb og privat?
Gjesten har endret seg
Flere har fått en vekker etter lang nedstenging og mye tid hjemme. Det har vært rom til refleksjon over egne behov og hva som betyr noe i livet. Hva er viktig for meg? Hva er viktig for deg? Det kan nesten virke som om alle søker etter en enklere og mer bærekraftig livsstil. Redusert, bevisst forbruk og bærekraft brer om seg. I reiselivet har vi fått flere laid-back feriealternativer. Vi vil ta det mer med ro, ikke oppleve 10 byer på tre dager. Vi vil være mer offline og bare nyte. Vi vil bo på hoteller som tilrettelegger mer for det private. Ingen vil sitte i en stor matsal å spise konferansemiddag lenger. Vi vil ha kos og hygge og mer intimitet på hotellene, mindre areal, mer skreddersydd for personlige møter mellom mennesker, mer innhold. Jeg tror det blir viktigere å se mer holistisk på menneskets behov fremfor å vektlegge kategorier slik vi har vært vant til.
Flere tilpasser seg privatmarkedet
Privatmarkedet har blitt viktigere for hotellene enn noen gang. Ringnes Gård ved Krøderen jobber nå med konseptutvikling og rigger seg mot privatmarkedet for første gang sommeren 2021. Her blir slow-living og det å ta en timeout innlemmet i konseptet. Hotellet gikk inn i De Historiske tidligere i år, og legger nå om driften og ønsker private gjester velkommen. Storfjord Hotel utenfor Ålesund, har inkorporert slow-living trenden i konseptet for flere år siden og er et hideaway som dyrker stillheten og den hjemlige atmosfæren. Et typisk konferansehotell som Sundvolden er i ferd med å dreie konseptet mot private reisende og planlegger SPA red.anm. DN den 15.3.2021.
Nye trender
En av de store trendene i samfunnet er det å støtte lokalsamfunnet enten det er hjemme der du bor eller når du er på reise. Vi foretrekker å oppleve mer lokalt, spise lokalt, vi handler mer lokalt og vi nyter kortreist mat og drikke. Til og med lokale nyheter har fått en oppsving. Og ikke minst vi prioriterer kortreiste ferier fremfor å sitte timevis på fly til den andre siden av kloden. Det samme gjelder kurs, møter og konferanser, det digitale har tatt over, vi møtes sjeldnere fysisk. Når vi først møtes er det på steder som legger til rette for hele mennesket, pleasure and business - gjerne i den rekkefølgen.
Ta strategiske valg for ditt hotell
Det å være bevisst sine personlige valg, brer om seg mer og mer i et travelt samfunn. Menneskene ønsker å være mer tilstede i eget liv og for sine omgivelser. Vi vil koble oss mer på og til hverandre og de vi er glad i. Bruke mer tid sammen. Digitale møteplasser har kommet for å bli. Det sparer oss for tid, men hotellene mister omsetning og må følgelig tilpasse seg den nye hverdagen og finstemme innholdet. Å jobbe mer fokusert og målrettet, prioritere det som er viktigst først, og være bevisst tidsbruk er noe som opptar alle. Hotellene har nå en unik mulighet til å utvikle konsepter som trigger hjertet og hjernen. Miklagard ved Gardermoen er et hotell som åpner i år. Under marsjen har hotellet byttet navn til Lily Country Club. Det er et viktig strategisk valg, de har byttet kategori fra hotell til country club og blir mer et resort, altså et verdifullt pusterom i en hektisk hverdag. Et sted der du kan senke skuldrene og være tilstede i nået enten du er der privat eller på et møte.
Les også: Hvilke konsepter vil lykkes fremover og hva ønsker den kresne reisende?
Disse er vinnerne fremover
I dagens samfunn tilrettelegger vi livene våre mer enn før, er mer bevisst det å ta beslutninger som gir økt livskvalitet. Ved å ta det roligere, blir du mer bevisst øyeblikket, verdier og du blir sannsynligvis mer lykkelig, får bedre relasjoner og mer kvalitet i livet. Å bo på hotell skal gi mening og innhold. Hoteller som forstår og som kommuniserer disse glidende overgangene mellom jobb og fritid på en musikalsk måte, er i mine øyne vinnerne fremover.
Kari Hasselknippe er gründeren bak Hasselknippe AS og som rådgiver og prosjektleder hjelper hun hoteller, destinasjoner og øvrige servicebedrifter med ulike strategier, konsepter og løsninger innen branding, kommunikasjon, markedsføring/PR og kvalitetsutvikling. I tillegg til strategisk rådgivning er praktisk gjennomføring en svært viktig hjørnestein i alle oppdrag. Derfor har Hasselknippe knyttet til seg spesialiserte miljøer som bidrar med sin spisskompetanse tidlig i prosjektene og sikrer gjennomføring. Hasselknippe forestår overordnet prosjektledelse både før, under og etter produksjon. Kari har 25 års erfaring fra ulike kommersielle stillinger innen hotell og reiseliv, hvorav 14 år som salgs- og markedsdirektør ved Grand Hotel, Oslo.