Boen Gård, et sofistikert tilfluktssted for kresne gjester
Noen steder har en helt egen evne til å gripe deg fra første øyeblikk. Boen Gård er ett av disse stedene. Allerede idet vi kjører inn den storslåtte alléen, merker vi at dette er noe helt spesielt. Alle lykter og lys er tent, en flakkende bålpanne lyser opp tunet, og det er en atmosfære av varme og forventning. Her blir vi ventet, og her er vi velkomne.
Det er en stjerneklar kveld. Stillheten og den velpleide eiendommen gir en romantisk følelse som umiddelbart setter stemningen. Selv i mørket er det tydelig at dette er et sted hvor det ikke overlates noe til tilfeldighetene. Det er gjennomført, innbydende og plettfritt. Og allerede før vi rekker å banke på, åpnes døren innenfra av Dagfinn. For en start!
Noen kilometer innenfor Sørlandets svaberg, ved bredden av Tovdalselva, ligger den staselige lystgården Boen. Gården har vært utilgjengelig for allmennheten frem til den ble åpnet for private arrangementer i 2012.
En suite i Treskelåven
Dagfinn, som har vært Boen Gårds daglige leder i 11 år, viser oss til vårt rom i Treskelåven – en elegant bygning med seks hotellrom og en romslig, smakfullt innredet lounge. Loungen er som skapt for venners lag eller firmagrupper på tur, med innbydende sittegrupper, en kaffemaskin med ferske kaffebønner og et langbord som innbyr til gode samtaler.
Vårt rom er som en privat suite. Sengene er fra Hästens, dynene er luksuriøse, og det himmelblå sengetøyet fra Høie vitner om kvalitet. På badet finner vi velværeprodukter fra RÅ, noe jeg setter stor pris på – det er alltid deilig å slippe å pakke med seg toalettsaker når hotellet har valgt produkter av høy kvalitet.
En personlig hilsen fra hotellet venter på oss på rommet, sammen med hjemmelaget konfekt og flasker med friskt vann. Små detaljer, men det er nettopp slike detaljer som skiller et eksepsjonelt hotell fra et godt et.
Historien om Boen Gård
Boen Gård er en historisk perle med aner tilbake til 1520. Opprinnelig en del av den omfattende tømmerhandelen i Agder, ble gården senere omdannet til en lystgård på begynnelsen av 1800-tallet. Boen var lenge et viktig sentrum for tømmer- og laksehandel, og på slutten av 1800-tallet begynte velhavende engelskmenn å valfarte hit for å fiske laks i Tovdalselva. Dette tradisjonsrike laksefisket er fortsatt en viktig del av Boen Gårds identitet, og besøkende fra hele verden kommer hit for å oppleve fiske i det samme elveløpet som britiske adelige gjorde for over hundre år siden.
Pastellfarger, nydelige tresorter og historiske detaljer – hovedbygningens interiør er like storslått som det er innbydende.
Arkitektur, gjenbruk og estetikk
Boen Gårds sjel ligger i kombinasjonen av historie og moderne komfort. Hovedeieren, Johan Olsen, har lagt ned en formidabel innsats i å bevare og restaurere eiendommen med en estetisk nøyaktighet som gir stedet en unik karakter. Alle bygningene er gjennomgående restaurert med respekt for historien, og det er tydelig at hvert valg er gjort med tanke på varighet, funksjonalitet og visuell harmoni.
Dagfinn, en hotelier av rang!
Treskelåven, hvor vi bodde, er et godt eksempel på dette. Her er moderne skandinavisk design kombinert med lokale materialer og håndverk. Det store langbordet i fellesområdet er laget av trær fra eiendommen, felt under en høststorm og gjenbrukt til møbler. Overalt på Boen Gård er det en bevisst bruk av naturlige materialer og en filosofi om å ta vare på historien, samtidig som nye elementer skaper en harmonisk helhet.
En kulinarisk reise
Middagen starter med en aperitiff av ypperste klasse: Dom Pérignon. Standarden er satt.
Det som følger, er en kulinarisk opplevelse vi sent vil glemme. Tre fantastiske amuse-bouche setter tonen før vi beveger oss inn i en reise av utsøkte retter, nøye komponert med sesongens beste råvarer. Hvilerettene er små kunstverk i seg selv, fra delikat kreps til en frisk akevittsorbet. Vinene er perfekt matchet, og presentasjonen av hver rett er upåklagelig. En kokkelærling kommer ut og presenterer hver servering, noe som understreker Boen Gårds engasjement for rekruttering til bransjen.
I en verden hvor hver bevegelse kan kringkastes, tilbyr stille luksus et fristed. Det er for de som finner glede i hviskingen av sengetøy med høy trådtetthet, i et måltid omhyggelig tilberedt med lokale ingredienser, eller i den enkle handlingen av å slå av telefonen og plukke opp en bok i en stille krok. Stille luksus får du på Boen Gård.
Personlig vertskap
Boen Gårds styrke ligger ikke bare i det fysiske stedet, men i menneskene som skaper opplevelsene her. Dagfinn er en ekte hotelier, med en naturlig teft for å skape gjesteopplevelser av ypperste klasse. Han kjenner sitt klientell godt, gjester som jobber mye og intenst gjennom året og som, når de først tar fri, forventer at alt skal være tilrettelagt til perfeksjon.
Boen Gårds kjøkken er kortreist og sesongbasert. Det skapes elegante matretter som til fulle smaker av råvarenes opprinnelse og egenart. Grønnsaker, epler, bær, urter og honning høstes i egen hage. Lam fra utmarken og villaks fra egen fiskerett er også blant råvarene.
Boen Gård i dag
I dag er Boen Gård en eksklusiv destinasjon for de som verdsetter kvalitet, stillhet og historie. Stedet tiltrekker seg alt fra laksefiskere og matentusiaster til selskaper og bryllupsfølger som ønsker seg en uforglemmelig ramme rundt sine opplevelser. Boen Gård er medlem av De Historiske Hoteller og Spisesteder, noe som ytterligere bekrefter stedets gjennomførte kvalitet og unike gjesteopplevelse.
For meg var dette besøket en inspirasjon. Boen Gård er et strålende eksempel på en merkevare med en tydelig identitet, hvor historie, arkitektur og matopplevelser smelter sammen til en helhet som treffer sitt publikum perfekt.
Når vi drar videre, sitter jeg igjen med en dyp respekt for arbeidet som er lagt ned her og en visshet om at Boen Gård er et sted jeg vil vende tilbake til. For de som søker en opplevelse utenom det vanlige, er dette en destinasjon jeg varmt vil anbefale.
Kari Hasselknippe er gründeren bak Hasselknippe AS og som rådgiver og prosjektleder hjelper hun hoteller, destinasjoner og øvrige servicebedrifter med ulike strategier, konsepter og løsninger innen branding, kommunikasjon, markedsføring/PR og kvalitetsutvikling. I tillegg til strategisk rådgivning er praktisk gjennomføring en svært viktig hjørnestein i alle oppdrag. Derfor har Hasselknippe knyttet til seg spesialiserte miljøer som bidrar med sin spisskompetanse tidlig i prosjektene og sikrer gjennomføring. Hasselknippe forestår overordnet prosjektledelse både før, under og etter produksjon. Kari har 25 års erfaring fra ulike kommersielle stillinger innen hotell og reiseliv, hvorav 14 år som salgs- og markedsdirektør ved Grand Hotel, Oslo.