Investere i merkevarebygging; hvorfor & hvordan?
I en stadig mer konkurransepreget verden er det avgjørende for bedrifter flest å finne sin unike plass i markedet. Merkevareposisjonering blir avgjørende for å bygge broer mellom hvordan du ser din egen merkevare og kundenes faktiske oppfatning av den. Dette innebærer å forme en klar og distinkt identitet som ikke bare skiller deg ut fra mengden, men som også resonnerer dypt med kundenes verdier og behov. I denne artikkelen kan du lese om hvordan du kan styrke din merkevareposisjon for å tiltrekke og beholde de rette kundene, samtidig som jeg vil vise deg hvorfor investering i merkevarebygging ikke bare er lønnsomt, men essensielt for din virksomhet.
Som denne bryggen leder vei til trehuset i rolig vann, kan en veldefinert merkevareposisjonering lede din bedrift til suksess ved å skape en klar og tiltalende sti for dine kunder
Du må starte i riktig ende
Jeg ser ofte at mange hopper rett til visuell profil og posting på sosiale medier, og “glemmer” å bygge fundamentet først. Men en sterk merkevare begynner med en solid grunnmur.
Gjennom mitt arbeid har jeg sett hvor avgjørende det er å få denne grunnmuren på plass. Mange virksomheter oppdager at når de virkelig jobber med sin merkevareplattform, får de et uvurderlig verktøy som kan brukes langt utover markedsføring. Arbeidet resulterer ikke bare i et internt strategidokument – det blir også en viktig ressurs i rekruttering, utvikling av nye produkter og tjenester, og i kommunikasjon med byråer, samarbeidspartnere og investorer.
Det er godt å ha en sparringspartner og prosessleder som stiller de riktige spørsmålene, utfordrer deg litt og hjelper deg med å konkretisere strategien din. Dette arbeidet handler om å gjøre deg tydelig, både for kundene dine og for deg selv.
Visste du at om 70 % av verdens merkevarer forsvant i morgen, ville ingen bry seg? Dette sier mye om hvor viktig det er å bygge en merkevare som faktisk betyr noe for folk.
Et nylig eksempel på hvor raskt et omdømme kan bli svekket er fra VM i ski i Trondheim, hvor det norske hopplandslaget innrømmet juks med utøvernes hoppdrakter. Denne hendelsen viste tydelig hvordan tilliten til en hel nasjonens idrettsprestasjoner kan stilles i tvil over natten. Det tar år å bygge et sterkt omdømme, men bare øyeblikk å ødelegge det. Dette understreker viktigheten av kontinuerlig oppmerksomhet rundt etikk og integritet i alle ledd av merkevarebygging. Å investere i en merkevare handler ikke bare om å skape et positivt bilde, men også om å beskytte det mot potensielle skandaler som kan svekke tillit og troverdighet.
Mitt mål er at din virksomhet blir en av dem som folk bryr seg om, snakker om og vender tilbake til – gang på gang.
Så la oss komme i gang!
Maarud Gjestegård, beliggende midt i skogen en time fra Oslo og Gardermoen, tilbyr en autentisk flukt fra hverdagen gjennom sin personlige historiefortelling. Med budskapet 'Senk skuldrene, ta inn naturen og kjenn på hjertero', inspirerer de besøkende til å omfavne roen og fellesskapet som naturen og omgivelsene gir. Et raus, usnobbete og inkluderende miljø hvor både dyr og planter bidrar til inspirasjonen.
Les mer om hvordan vi jobbet med Maarud Gjestegård
Hva er merkevareposisjonering?
Merkevareposisjonering definerer hvordan virksomheten din blir oppfattet i markedet, og hvordan du skiller deg ut fra andre aktører. For å oppnå en sterk posisjon må du besvare tre sentrale spørsmål:
Relevans: Hvorfor er din merkevare viktig for kundene? Hvordan løser du deres behov bedre enn konkurrentene?
Differensiering: Hva gjør deg unik? Hva kan du tilby som ingen andre har?
Verdi: Hvordan kan du maksimere verdien kundene opplever, slik at de velger deg fremfor andre?
Slik bygger du en sterk merkevareposisjon
1. Kjenn din kjerne og dine verdier
Før du kan skille deg ut, må du forstå hvem du er. Definer hva din merkevare står for, hva som gjør deg unik, og hvilke verdier du vil formidle. Dette vil være grunnmuren i all din kommunikasjon og opplevelsen du gir kundene dine.
2. Finn din ideelle kunde
Ikke alle er din kunde, og det er en styrke å våge å velge hvem du ønsker å være til for. Forstå deres behov, ønsker og hva som driver dem til å velge nettopp deg. En hotellgjest som verdsetter naturopplevelser har andre forventninger enn en forretningsreisende, og en kunde i en gårdsbutikk kan ha et annet verdigrunnlag enn en som handler på et kjøpesenter.
3. Skap en opplevelse som reflekterer merkevaren din
Kundens fysiske opplevelse av din merkevare er like viktig som det du kommuniserer digitalt. Interiør, service, produktutvalg, emballasje og atmosfære er en del av din merkevarefortelling. Skap en helhetlig opplevelse som forsterker identiteten din.
4. Tydelig og konsekvent kommunikasjon
Uansett om du kommuniserer gjennom sosiale medier, nettsiden din eller ansikt til ansikt med kundene, må budskapet være konsekvent. En tydelig merkevare har et enhetlig visuelt uttrykk, en gjenkjennelig tone of voice og en rød tråd i all kommunikasjon.
5. Fokuser på kundeopplevelse og relasjoner
Service og kundereiser er avgjørende i servicenæringen. En god opplevelse bygger lojalitet og ambassadører for merkevaren din. Smil, personlig service, og evnen til å overraske og glede kundene dine skaper sterke assosiasjoner og positive minner knyttet til merkevaren din.
6. Bruk historiefortelling
Folk elsker historier, og det er en av de mest effektive måtene å skape en emosjonell tilknytning på. Del historien bak bedriften din, hvordan produktene dine blir til, og hva som inspirerer deg. Dette gir en autentisitet som store aktører ofte mangler.
7. Vær synlig der kundene dine er
Det hjelper lite å ha en fantastisk merkevare om ingen vet om deg. Finn ut hvor kundene dine er, og vær til stede der. Det kan være Instagram, Facebook, Google, events, eller gjennom lokal tilstedeværelse som samarbeid med andre aktører i ditt område.
Eksempler på vellykket merkevareposisjonering
Boutique-hoteller som skaper unike opplevelser: Mange små hoteller har lyktes ved å spesialisere seg, for eksempel ved å satse på lokal matkultur, arkitektur eller naturopplevelser.
Gårdsbutikker med lokal identitet: Autentiske historier om bærekraft og kortreist mat gir sterke merkevarer som resonnerer med verdibevisste kunder.
Spesialbutikker som treffer nisjemarkedet: Noen utsalgssteder lykkes ved å være best på ett produkt eller en bestemt stil, som kvalitetskaffe, unike interiørprodukter eller håndverksprodukter.
Oppsummering
Merkevareposisjonering handler om å skape en tydelig, unik og verdifull plass i kundens bevissthet. Små og store virksomheter har en unik mulighet til å bruke sine autentiske historier, sitt formål, service og kundereiser for å bygge sterke merkevarer.
Ved å være tydelig på hvem du er, hvem du vil skal kjøpe av deg, og hvordan du skaper verdi, kan du skille deg ut i markedet og tiltrekke lojale kunder.
Så, ta regien selv og ikke overlat til andre hva som blir sagt om deg eller dere!
Ønsker du å styrke din merkevares posisjon i markedet? Jeg har lang erfaring med å hjelpe bedrifter å utvikle unike og verdifulle merkevarestrategier. Ta gjerne kontakt for en uforpliktende samtale om hvordan vi sammen kan arbeide for å gjøre din merkevare både synlig og betydningsfull.
Kari Hasselknippe er gründeren bak Hasselknippe AS og som rådgiver og prosjektleder hjelper hun hoteller, destinasjoner og øvrige servicebedrifter med ulike strategier, konsepter og løsninger innen branding, kommunikasjon, markedsføring/PR og kvalitetsutvikling. I tillegg til strategisk rådgivning er praktisk gjennomføring en svært viktig hjørnestein i alle oppdrag. Derfor har Hasselknippe knyttet til seg spesialiserte miljøer som bidrar med sin spisskompetanse tidlig i prosjektene og sikrer gjennomføring. Hasselknippe forestår overordnet prosjektledelse både før, under og etter produksjon. Kari har 25 års erfaring fra ulike kommersielle stillinger innen hotell og reiseliv, hvorav 14 år som salgs- og markedsdirektør ved Grand Hotel, Oslo.