10 hotell- og reiselivstrender du bør ta på alvor!

Middelklassen blir større, de rike blir rikere og helse er fremdeles noe som stadig opptar oss. Vi blir grønnere, mer miljøbevisste og vil oppdage mer av den lokale kulturen på de destinasjoner vi reiser til.

Jeg kunne tredoblet lengden på innlegget hadde jeg tatt med AI, AL og andre teknologitrender og jeg kunne selvsagt skrevet mye om interiør- og konsept trender. Jeg har gjort mitt utvalg med omhu, og håper artikkelen kan inspirere deg til å gjøre relevante tiltak, i tiden som kommer.

En ting er hvert fall sikkert. Vi vil fortsette å reise, tross krig, økte renter og at folk flest har fått en strammere økonomi. Reisende er mer bevisste sitt eget fotavtrykk og velger destinasjoner og aktører som er troverdige og jobber målrettet med å forminske sitt fotavtrykk.

Flere vil reise med tog og gjøre selve reisen til endel av opplevelsen

Flere vil reise med tog og andre miljøvennlige fremkomstmidler, og gjøre selve reisen til endel av opplevelsen.

 

1.Pass på folka dine!


- Ryddige arbeidsforhold

I dag må du ha ryddige og gode arbeidsforhold. Du må bry deg om de som jobber for deg.
Sørg for at du har en plan for personlig utvikling og fleksibilitet.
Ta dine verdier på alvor, og påse at du jobber med likestilling, mangfold og bærekraft.

-Mental helse på agendaen
Husk at alle trenger et liv utenfor jobben. Et liv som ikke bare består av doble skift og flere arbeidsgivere.
Her har Bent Stiansen vært et stjerneeksempel, og jeg gjentar hans ord fra en artikkel jeg kom over for litt siden; «Betal dine medarbeidere godt så de kan leve av jobben sin».

Folka dine er din viktigste ressurs og må behandles bra. Ha åpenhet rundt lønn og betingelser.
Det vil være viktig at alle føler seg trygge i jobbene sine. Vær støttende og inkluderende. På den måten vil du bevare talentene, og det vil være positivt for bransjen som helhet som med dette vil bli mer attraktiv. Det trenger vi sårt nå etter at mange har flyktet fra den.

2.Innfør regenerative prinsipper i din drift

Flere reiselivsbedrifter har begynt å tenke forbi bærekraft og ønsker å tilføre regenerative prinsipper inn i sin drift. Regenerativt reiseliv handler om dugnadsånd, ildsjeler og det å gjøre stedet du reiser til bedre enn da du kom.

Bærekraft generelt har høy prioritet hos dagens reisende. En undersøkelse utført av booking.com fant at 73% av britiske reisende mener at bærekraftige reiser er helt avgjørende og Expedia har gjort en annen undersøkelse som viser at reisene er villige til å betale, i gjennomsnitt 38% mer for en bærekraftig reise. Bærekraft er nå en hygienefaktor, og de fleste bedrifter stiller nå strenge krav til sine leverandører.

Regenerative reiser handler om å lage en dypere kontakt. Det er der ferien din møter dine verdier. Og hver eneste reiselivsbedrift kan tilføre regenerative prinsipper inn i sin drift. Regenerative prinsipper er i ferd med å bli fremtidens reiseliv med potensial og kapasitet til å skape bedre forhold for både mennesker og annet liv.

Min anbefaling er at du tilfører regenerative prinsipper i driften din. Alle kan gjøre noe!


Les mer om regenerativt reiseliv og hva du kan gjøre for å tilføre regenerative prinsipper i din drift.

 

3.Reiser med mening på superlokale steder, og økt bruk av spesialbyråer

«Travel like a local» - det er hva reisende ønsker i dag. Og vi vil lære mer om stedene vi besøker. Vi vil vite mer om opprinnelsen, kulturen, folkene og historien. Vi vil ha lokale lukter og smaker! Mange vil utforske på egen hånd, og vi ønsker å legge igjen penger til lokale aktører. Det betyr at vi må tipse våre gjester om hvem de er!

I henhold til Globetrender ser vi nå en økende interesse og takknemlighet overfor folklore og urbefolkning. I henhold til Indigenous Tourism Association of Canada (ITAC), er denne type turisme den som øker mest i Canada. Den har økt med 23% i tidsromet 2014 til 2017, til sammenligning har den generelle turismen bare økt med 14,5%. For å møte den økende etterspørselen er det lansert en ny webside, Destination Indigenous. Den gir reisende mulighet til å booke denne type opplevelser direkte hos firmaer der minimum 51% av virksomheten eies av urbefolkningen.

Vi ser en økende bruk av spesialbyråer for å finne denne type destinasjoner og spesielle opplevelser.  Up Norway er en norsk aktør som har gjort stor suksess med å skreddersy norske, unike opplevelser for internasjonale gjester som ønsker å oppdage Norge gjennom små, unike aktører. Intrepid Travel er et annet byrå som ønsker å gjøre en forandring for verden gjennom gode reiseopplevelser.

Vi ser også at vi i større grad ønsker å finne vårt eget «why». Selvutvikling og reiser som transformerer mennesker er i stor fremmarsj. Det kan ha å gjøre med pandemien vi har vært gjennom.

Being Intrepid is an attitude – a willingness to take yourself far away from home, to be curious, to be challenged, and to be open to new perspectives and experiences. Our travellers are of all ages and come from all walks of life, but they share a desire to forge genuine connections through travel.
— Intrepid Travel

Godt samarbeid på tvers av bransjer er gull, og gjør destinasjonen din mer unik og attraktiv for reisende. Inngå samarbeid lokalt, og få frem lokale, unike favoritter i en lokal guide, og gjør den tilgjengelig for dine gjester.

Reisende i dag er mer bevisste og ønsker i mye større grad å gi tilbake til små lokale samfunn og bedrifter. Vi ønsker fortsatt å reise, men vi er mer bevisste våre fotavtrykk.

Det bringer meg videre til neste trend...

4.Vi vil reise mer med tog, ferger og andre miljøvennlige transportmidler

Det å reise grønnere og saktere er en trend vi ser helt tydelig. Å reise med tog kan spare miljøet for opptil 90% av vårt fotavtrykk til motsetning av å fly.  Togturen kan i tillegg ble en stor del av reiseopplevelsen.

I en undersøkelse utført av det globale reiseselskapet, Virtuoso, som retter seg mot luksus-og opplevelses segmentet, fant de at 74% av deres kunder er villige til å betale mer for å reise bærekraftig og i henhold til Forbes synes 70% at det å reise miljøvennlig gir de en bedre opplevelse.

 
Det betyr at du må være flink til å kommunisere miljøvennlige alternative måter å komme til din destinasjon på. Ligger du for eksempel lett tilgjengelig med tog så få det tydelig frem i din kommunikasjon. Inngå samarbeid med lokale leverandører og fremsnakk det lokale næringsliv.

 

5.Grønnere mat og mer alkolholfritt

Gjestene blir stadig mer helse- og miljøbevisste noe som vil øke etterspørselen etter grønn og blå mat, lokale varer og fokus på matsvinn. Det å spise plantebasert har økt med 50% (Vegan). "Supermat" enten av råvarer eller genetisk fremstilt vil også prege trendbildet. Den økende globale middelklassen vil gi flere yngre og mer uformelle gjester som er på jakt etter de unike, men beste, opplevelsene av god kvalitet.

NHO Reiseliv har oppsummert årets mat og drikketrender, og du kan lese de her.
(Kilde: NHO Reiseliv)

6.Verdibasert ledelse og «Living the brand» har aldri vært viktigere!

Alt fra direktør til nattevakt, kokk og renholder har ansvar for å etterleve det som står nedfelt om bedriften din. I praksis betyr det at du og dine ansatte bærer merkevaren på skuldrene som virksomhetens aktivum i samværet med alle dere møter.

Jeg nevner ofte at hensikt, verdi og visjoner må henge sammen, uten gode mennesker og en sterk bedriftskultur, raser som kjent korthuset sammen. Derfor er ledelse og bedriftskultur så viktig! Ansvaret for å formidle bedriftskulturen ligger hos ledelsen og hos den ansatte personlig. De beste vet dette og veileder sine ansatte kontinuerlig.

Det betyr at du trenger ansatte som identifiserer seg med konseptet. Merkevaren må være tydelig definert for alle i organisasjonen fra den dagen de starter i jobben.

Trenger du hjelp til å nedfelle en tydelig strategi så hjelper jeg deg gjerne! Ta kontakt!

7.Gjesteopplevelsen vil bli mer personlig enn noen gang!

God service er ikke lengre nok i et stadig økende konkurranselandskap. Gjestfrihet eller Hospitality er og blir avgjørende! Og det er en forskjell på begrepene service og gjestfrihet.

 La meg forklare.

Service er en prosess

Vi har servicemanualer, standarder og prosedyrer på hvordan vi skal levere produktene og tjenestene våre. Det er en prosess og en beskrivelse på hva vi skal si, gjøre og hvordan vi skal opptre.

Service handler om KUNNSKAP.

 

Gjestfrihet og Hospitality handler om FØLELSER

Det handler om hvordan vi får en kunde eller gjest til å føle seg. Det kan ikke nedfelles i en prosedyre eller rutinebeskrivelse. Det handler om å forstå.

Gjestfrihet krever raushet, empati, aktiv lytting og forståelse, uten å være dømmende.

 Service uten gjestfrihet er døden!


Service er viktig og må være på plass, men uten gjestfrihet kan det ta livet av businessen din. Du må ha rutiner og prosedyrer på plass, men vi trenger menneskene som er vennlige, åpen for en samtale og for å lære kundenes behov og ønsker. Både de som utrykkes og ikke utrykkes med ord. Det kommer med gjestfrihet.

Service er noe kunden forventer og betaler for. En ren transaksjon.

Gjestfrihet skaper lojalitet.

 
For folk kjøper av folk.

 
På dette punktet har jeg latt meg inspirere av @annadolche og hennes TED talk, som jeg synes er spot on!  Service og Hospitality er begreper vi bruker om hverandre og jeg synes det er viktig at vi alle blir mer bevisste på akkurat dette.  For det vil på sikt utgjøre et være eller ikke være!

 

Gjestfrihet og Hospitality er viktig, uansett hvilken bransje du jobber i.

 

De som mestrer det menneskelige aspektet, er de som vil lykkes best.

 

8.Glidende overgang mellom jobb og privat

Workation, bleisure travel, bizcation eller digital nomade. Det er utallige ord som beskriver en av de store trendene vi har sett utvikle seg de siste årene. Nemlig det å kombinere jobb- og fritidsreiser. Grensene viskes ut og det er en økende trend at reisende nå blander formålet med reisen sin.

Dette er en trend vi ser at stadig flere hoteller og øvrige reiselivsaktører utnytter.

Den reisende kan spare både tid, penger og feriedager og derfor ikke så rart at dette har blitt populært. Mange hoteller har vært kreative og tilbyr ulike former for konsepter, der gjestene kan være produktive på jobben i tillegg til å kunne nyte fritiden, og destinasjonens tilbud og opplevelser.

Å ta med seg jobben ut eksisterte før pandemien også, men nå når flere og flere selskaper gir sine ansatte større fleksibilitet kan kanskje du også utnytte denne trenden som fremdeles er på oppadgående kurs.

Mulig dette også er noe av årsaken til at Solo Travel fortsatt er et segment i vekst!

9.Vi vil reise mer utenom sesong

 Flere har fått en trangere økonomi, men vi ønsker likevel å prioritere minst en feriereise. Vi vil se at flere er på utkikk etter destinasjoner som er mindre besøkt, og har lavere priser.

Så hva kan du gjøre? Lag gode tilbud i perioder du ønsker mer trafikk.

Vær kreativ med konseptene dine og lag opplevelser og pakker som er optimalisert for  spesifikke målgrupper og nisjer. Husk at du ikke kan være alt for alle!

Det bringer meg til mitt siste punkt på listen for denne gang....


10.Historiefortelling og bruk av dine egne kanaler er essensielt

Er du god i egne kanaler kan du erobre verden!
Jeg kan ikke få sagt det nok!

Min filosofi er at en merkevare ikke skal behøve å betale for positiv omtale, men gjøre seg fortjent til den gjennom relevans og aktualitet. Når du forteller historien din hver dag i dine egne kanaler, knytter du nettverk og skaper troverdighet i markedet. Det resulterer ofte i salg. Med andre ord, jeg tror på organisk vekst ved å utnytte egne kanaler 100%. Dette er stedene du deler historiene dine, får nye «venner» og skaper deg en plattform.

Du trenger ikke all verdens budsjetter til annonsering når du har strategiene for markedsføring i egne kanaler.

 

Kari Hasselknippe er gründeren bak Hasselknippe AS og som rådgiver og prosjektleder hjelper hun hoteller, destinasjoner og øvrige servicebedrifter med ulike strategier, konsepter og løsninger innen branding, kommunikasjon, markedsføring/PR og kvalitetsutvikling. I tillegg til strategisk rådgivning er praktisk gjennomføring en svært viktig hjørnestein i alle oppdrag. Derfor har Hasselknippe knyttet til seg spesialiserte miljøer som bidrar med sin spisskompetanse tidlig i prosjektene og sikrer gjennomføring. Hasselknippe forestår overordnet prosjektledelse både før, under og etter produksjon. Kari har 25 års erfaring fra ulike kommersielle stillinger innen hotell og reiseliv, hvorav 14 år som salgs- og markedsdirektør ved Grand Hotel, Oslo.

Forrige
Forrige

Gjestfrihet og kultur: Hva bedrifter kan lære av hotellbransjen

Neste
Neste

Er du en ildsjel som vil lykkes, selv i vanskelige tider og motgang?