Merkevarer trenger karakter: Hvordan skape en sterk, distinkt personlighet

Når du tenker på verdens mest ikoniske merkevarer, ser du mest sannsynlig ikke bare et produkt, tjeneste
eller en logo, men en tydelig og konsistent personlighet. Merkevarer med en klar karakter skaper en umiddelbar gjenkjennelse, bygger dypere relasjoner med kundene og kan også rettferdiggjøre høyere priser. Men hvordan kan du skape en merkevare med en slik karakter? Her er tre konkrete steg for å komme i gang.

Louis Vuitton har siden 1854 vært et symbol på luksus, håndverk og design som setter standarden for eksklusivitet. Med en karakter som balanserer tradisjon og modernitet, fortsetter merket å være en inspirasjonskilde og trendsetter i den globale moteverdenen. En ekte representant for kvalitet og raffinement.
Louis Vuitton er nr 11 på listen over verdens sterkeste merkevarer (Interbrand)

1. Definer merkevaren som en person

Tenk på merkevaren din som om den var et menneske – hvilke egenskaper har den? Hvordan oppfører den seg? Hvordan vil den bli oppfattet? Ved å tildele merkevaren menneskelige trekk skaper du et grunnlag for hvordan den skal interagere med omverdenen. Velg egenskaper som er troverdige, og som reflekterer merkevarens kjerneverdier.

Et verktøy som kan være svært nyttig i denne prosessen er Carl Jungs arketypehjul. Arketyper som "helten," "utforskeren," eller "skaperen" gir et sterkt fundament for å definere din merkevares karakter. En merkevare som benytter heltearketypen vil for eksempel fremstå som modig, inspirerende og beskyttende – egenskaper som kan forsterkes gjennom kommunikasjon og kundereiser.

2. La personligheten komme til syne i alle kontaktpunkter

Merkevarepersonligheten bør skinne gjennom i alle kundens kontaktpunkter, fra kundeservice til nettsidedesign og sosiale medier. Hvis merkevaren din har en vennlig og humoristisk personlighet, bør dette gjenspeiles i både tone og språk i all kommunikasjon. For verdens sterkeste merkevarer handler det ikke bare om hva de sier, men hvordan de sier det.

Apple er et eksempel på en merkevare med en konsekvent og gjennomført personlighet, hvor "innovasjon" og "eleganse" gjenspeiles i hvert eneste kontaktpunkt – fra butikkopplevelsen til emballasjen og nettsiden. Denne konsekvente bruken av merkevarepersonlighet i alle ledd gir kunder en følelse av forutsigbarhet og trygghet, som igjen styrker relasjonen til merkevaren.

3. Fortell historier som reflekterer personligheten

Storytelling er en kraftig måte å uttrykke merkevarepersonligheten på, og verdens beste merkevarer vet hvordan de skal fortelle historier som beveger og engasjerer. Historier bidrar til å bygge emosjonelle bånd, og når de er godt gjennomført, gir de kundene et dypere innblikk i hva merkevaren står for.

Dine historier kan handle om merkevarens opprinnelse, kunder som har fått livene sine forandret av produktet ditt, eller ansatte som brenner for å skape de beste kundeopplevelsene. Historier som resonerer med merkevarens personlighet blir mer autentiske og skaper et varig inntrykk.

 

Hvorfor det lønner seg å bygge merkevarer med tydelig karakter

Sterke merkevarer med tydelig karakter blir oftere valgt, kan ta høyere priser og skaper merverdi både for kundene og eierne. Kunder trekkes mot merkevarer de føler at de "kjenner" og kan identifisere seg med, og en merkevare med en sterk personlighet har derfor en unik evne til å bygge lojale relasjoner.

 

Hva venter du på? Begynn å bygge merkevarens karakter i dag – og se hvordan den utvikler seg fra en logo på et produkt til en ekte, menneskelig tilstedeværelse i kundens liv.

 

Kari Hasselknippe er gründeren bak Hasselknippe AS og som rådgiver og prosjektleder hjelper hun hoteller, destinasjoner og øvrige servicebedrifter med ulike strategier, konsepter og løsninger innen branding, kommunikasjon, markedsføring/PR og kvalitetsutvikling. I tillegg til strategisk rådgivning er praktisk gjennomføring en svært viktig hjørnestein i alle oppdrag. Derfor har Hasselknippe knyttet til seg spesialiserte miljøer som bidrar med sin spisskompetanse tidlig i prosjektene og sikrer gjennomføring. Hasselknippe forestår overordnet prosjektledelse både før, under og etter produksjon. Kari har 25 års erfaring fra ulike kommersielle stillinger innen hotell og reiseliv, hvorav 14 år som salgs- og markedsdirektør ved Grand Hotel, Oslo.

Forrige
Forrige

Investere i merkevarebygging; hvorfor & hvordan?

Neste
Neste

Lokalmat tar av, rekordvekst i salg av norske produkter!